Zoeken door alles

De belangrijkste taak van de bibliotheek bij een archiefinstelling is om context te bieden. De bibliotheek is het startpunt voor historisch onderzoek en nadere verdieping. Tegelijkertijd biedt de bibliotheek ook ondersteuning bij de werkzaamheden voor de eigen medewerkers.

Het HCL heeft op twee locaties een bibliotheek, namelijk in Heerlen en Maastricht. Beide locaties hebben een andere catalogus, die zich onderscheidt in het werkingsgebied (Zuidoost- en Zuidwest Limburg) en het type publicaties.

De bibliotheek in Heerlen bevat ongeveer 45.000 beschrijvingen van boeken, tijdschriften brochures, series en 25.000 titels van artikelen. Daarnaast bevat de bibliotheek in Heerlen een bijzondere afdeling historische boeken, met oude drukken uit de periode 1500-1800, van dure luxe-uitgaven tot goedkoop en vluchtig gemaakt drukwerk. U kunt alvast online zoeken in onze catalogus. De publicaties zijn in te zien in de studiezaal in Heerlen. Voor het aanvragen hoeft u zich niet apart te registeren. Ook staat er in de studiezaal een handbibliotheek met daarin de meest recente tijdschriftennummers, genealogieën, nieuw aangeschafte publicaties, naslagwerken en diverse publicaties over de voor deze regio zo bepalende onderwerpen.

De bibliotheek in Maastricht is samengevoegd met de collectie van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL, sinds kort Tracé). Deze catalogus bevat boeken, tijdschriften, brochures en andere publicaties uit de bibliotheek van het SHCL (Tracé) en het HCL. U kunt dit bibliotheekmateriaal aanvragen in de studiezaal in Maastricht, of nu alvast online zoeken en aanvragen in onze catalogus. Om publicaties, vermeld in de catalogus van Maastricht, aan te vragen heeft u wel een bibliotheekaccount nodig. Heeft u nog geen account? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voorzien van uw naam, adres en e-mailadres. Wij gebruiken uw persoonsgegevens voor de registratie in ons uitleensysteem van Worldcat Discovery.

Daarnaast is er nog een klein deel van de collectie in Maastricht ontsloten via een derde catalogus. Dit betreft vooral inventarissen en plaatsingslijsten van onder andere gemeentelijke diensten, buurtgemeenten en verenigingen. Ook staan er een aantal inventarissen en magazijnlijsten van de diverse kantongerechten en andere rechterlijke instellingen in Limburg, betreffende de periode 19e en begin 20e eeuw. Om deze op te vragen en in te zien, heeft u geen bibliotheekaccount nodig.

Uitgelicht