18 1492 juni 8 "In 't jair ons Heeren dusent vierhondert ind tweeindneegentich des vrijdaghs nae den sonnendagh Exaudi"
Karel, hertog van Gelder en Gulik en graaf van Zutphen, verklaart dat overal in het ambt Montfort slechts Roermonds bier getapt mag worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor de ingezetenen van Nieuwstadt en Echt binnen de muren, die zelf bier mogen brouwen. Wanneer erfenissen in Roermond of het Overkwartier toevallen aan personen in kloosters en conventen, welke goederen verder zouden vererven op ingezetenen van Roermond, zullen de geestelijke personen deze slechts in vruchtgebruik hebben. Na hun dood vallen de goederen aan de erfgenamen te Roermond toe. Kloosterlingen mogen in het ambt Montfort geen goederen verwerven anders dan voorheen is toegestaan.
Datering:
1492 juni 8
Notabene:
Authentiek afschrift op papier, inv.nr. 1901. Gedrukt in: LA. Nijhoff, Gedenkwaardigheden uit de geschiedenis van Gelderland 6, 1, Arnhem 1859, p. 5-7, gedateerd op 8 mei 1492 (zie p. 7 noot 3 aldaar).
17 1490 januari 27 "Anno a nativitate Domini millesimo quadringentesimo nonagesimo..die vero vigesitna septima mensis januarii"
Ten overstaan van notaris Hermanus Gruter, deken van het concilie van Wassenberg, en de getuigen Johannes Hoculis, priester, en Joannes Roemmercker en Joannes Merren, koralen, sticht Joannes Dryvener, kanunnik van het kapittel van de H. Geest te Roermond, op een nieuw altaar een beneficie ter ere van de heiligen Matthias, Dyonisius, Remigius en Margaretha. Het presentatierecht behoort toe aan de bezitter van de Nyenhoff te Oesen onder Heel.
16 1483 September 16 "In den jaer ons Hern duisent vierhondert dreiundetachtentich op sint Lambrechtzaevent"
Wilhelm van Vlodrope, erfvoogd van Roermond, ridder, drossaard te Montfort, Dederich van Oist, heer te Hillenraede, en Frederich van Obbendorp, heer te Schinnen, verklaren, dat de ingezetenen binnen de veste Montfort nooit pondschatting hebben betaald noch diensten met de andere ingezetenen der dingbanken van het ambt Montfort hebben verricht, maar verplicht zijn, als de hertog van Gelder te Montfort komt, proviand aan te voeren, het gevolg te herbergen en voorts gedurende het gehele jaar op het kasteel diensten te verrichten. Schepenen van Beesel, Sint Odilienberg, Linne en Vlodrop verklaren eveneens dat die van Montfort nooit met hen pondschatting hebben gegeven of hebben gediend. Medebezegelaar: Conraet Pijll, scholtis van Montfort.
Datering:
1483 September 16
Notabene:
Authentiek afschrift op papier, procesnr. 17; eenvoudig afschrift op papier, procesnr. 775.
15 1482 September 7 "In 't jaer ons Here dusent vierhondert tweeentachtentich op Onser Liever Vrouwenavont nativitas"
Coenrart Pijll, richter, Johan Goessens, Peter Mulart en de gemene schepenen van Linne verklaren, dat Marie Vessels, dochter van Gheerman Vessels, zuster in het begijnhof te Roermond, overgedragen heeft aan haar zuster Anna, eveneens zuster in het begijnhof aldaar, 3!/2 malder rogge uit een grondrente van 7 malder rogge, als vermeld in de getransfigeerde akte, die haar na overlijden van haar moeder Buckinx waren toegevallen. Bezegelaar: Coenrart Pijll.
Datering:
1482 September 7
Notabene:
Eenvoudig afschrift op papier, procesnr. 352 N.B. zie regestnr. 12.