Bronnen als open data
Het HCL stelt archieftoegangen van archieven en nadere toegangen op een groot aantal genealogische bronnenals 'open data' beschikbaar. Het beschikbaar stellen van deze open data door het HCL gebeurt ingevolge de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who).
Wat verstaan we onder open data?
Open data zijn gegevens die vrij beschikbaar zijn met een minimum aan beperkingen. Bij overheden gaat het om overheidsinformatie, die openbaar is, waar geen auteursrecht of andere rechten van derden op rust, die is bekostigd uit publieke middelen en is ontstaan uit uitvoering van de publieke taak. Open data zijn bij voorkeur computer-leesbaar en voldoen aan open standaarden zodat deze eenvoudig hergebruikt kunnen worden.
Voorwaarden aan open data
Het HCL stelt open data beschikbaar onder een Creative Commons licentie. Het betreft licentie CC BY-SA 4.0, dit betekent:
- Naamsvermelding: de gebruiker dient de maker van het werk te vermelden, een link naar de licentie te plaatsen en aan te geven of het werk veranderd is. Je mag dat op redelijke wijze doen, maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat de licentiegever instemt met jouw werk of jouw gebruik van het werk.
- GelijkDelen: als je het werk hebt geremixt, veranderd, of op het werk hebt voortgebouwd, moet je het veranderde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het originele werk.
Welke gegevens zijn beschikbaar als open data?
De open data van het HCL zijn (constant) werk in uitvoering. Andere collecties en gegevens zullen in de nabije toekomst ook als open data worden aangeboden. De open data zijn bovendien aan verandering onderhevig door uitbreiding van de collectie of de verbetering van gemelde fouten. Na verwerking worden de nieuwe records opgenomen in de aangeboden open data-bestanden.
Downloaden van open data
Voor het verstrekken van de open data maken wij gebruik van open standaarden:
- EAD/XML voor archieftoegangen
- A2A/XML voor nadere toegangen met persoonsgegevens
Op onze open data downloadpagina kun je de data sets downloaden.