Voordat je ons bezoekt, heb je vast vragen over de gang van zaken bij een archief. Daarom hebben we de antwoorden op een paar veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Als het antwoord dat je zoekt hier niet instaat of als je een opmerking hebt, dan kun je via ons reactieformulier contact met ons opnemen. Ook kun je ons studiezaalreglement doornemen, wellicht dat je antwoord daarin staat.
Moet ik entree betalen?
Nee, onderzoek doen in een studiezaal van een archief is altijd gratis. Dat is zo vastgelegd in de Archiefwet van 1995. Je kunt originele archiefstukken gratis raadplegen. Bovendien hebben wij veel geraadpleegde archieven, zoals akten van de burgerlijke stand, kerkregisters en bouwvergunningen in kopie of op microfiche in zelfbediening beschikbaar. Ook het maken van scans is gratis, maar neem wel een eigen gegevensdrager (zoals een USB-stick) mee. Kijk voor diensten waar wel kosten aan verbonden zijn in ons tarievenoverzicht.
Wat is er beschikbaar in de zelfbediening van de studiezaal?
We hebben veel bronnen en hulpmiddelen waarmee je direct aan de slag kunt. Zo zijn de belangrijkste bronnen voor stamboomonderzoek in zelfbediening beschikbaar, zoals de doop-, trouw- en begraafregisters, de akten van de burgerlijke stand, bidprentjes en memories van successie. Je kunt ook een groot deel van de uitgebreide prenten, tekeningen en fotoverzameling van Maastricht in zelfbediening inzien. Uiteraard zijn er apparaten voor het gebruik van microfilms en microfiches beschikbaar. Verder zijn er uitgebreide handbibliotheken met woordenboeken, encyclopedieën, naslagwerken, handboeken en tijdschriften.
Kan ik alle archieven vrij inzien?
Ja en nee. In principe zijn (overheids)archieven openbaar volgens de Archiefwet van 1995. Dit geldt echter niet voor alle archieven van particulieren. Zij kunnen bij het overdragen van hun archieven beperkingen stellen aan de openbaarheid. Meestal ter bescherming van de privacy van nog levende personen. Privacybescherming is ook belangrijk bij overheidsarchieven, bijvoorbeeld van rechtbanken en notarissen. Voor deze archieven geldt dat deze voor een bepaalde periode niet vrij zijn in te zien. Wanneer je niet-openbare archiefstukken wilt inzien, kun je daarvoor bij ons een aanvraag indienen. Dat kan via het webformulier voor het aanvragen van een ontheffing.
Het kan zijn dat archiefstukken niet in de studiezaal kunnen worden geraadpleegd, omdat hun materiële toestand te slecht is. Soms is er dan een andere oplossing mogelijk. Bij onze studiezaalbalie kun je je verder hierover laten informeren.
Moet ik voor de aanvraag van archiefstukken of uitleg betalen?
Nee, dat is gratis. Voor hulp en adviezen van onze studiezaalmedewerkers hoef je ook niet te betalen. Onze service in de studiezaal is er op gericht je zo goed mogelijk op weg te helpen met je onderzoek. We gaan dus niet jouw onderzoek voor je doen.
Kan ik archiefstukken lenen?
Nee, een archief kent geen uitleensysteem. Archiefstukken zijn in principe uniek en vaak kwetsbaar. In de studiezaal kun je archiefstukken inzien en er reproducties (scans of foto's) van maken. Als je ver weg woont en een uitgebreid onderzoek doet, kunnen we onder strikte voorwaarden archiefstukken uitlenen aan een archief dat dichter bij je in de buurt is. Dat archief kan namens jou een aanvraag voor uitlening bij ons doen.
Ook voor tentoonstellingen kunnen archiefstukken worden uitgeleend. Daaraan zijn eveneens strikte voorwaarden verbonden.
Mag ik foto's van archiefstukken maken?
Ja, dat mag met je (digitale) camera of telefoon. Ter bescherming van de archiefstukken zijn er wel beperkingen. Het gebruik van flits is bijvoorbeeld niet toegestaan. Je kunt het beste voorafgaand aan het maken van de foto's informeren bij onze studiezaalmedewerkers. Zij kunnen je ook wijzen op eventuele auteursrechten en gebruiksvergoedingen bij openbaarmaking.
Hebben jullie ook Limburgse kranten?
Bij onze vestiging in Heerlen zijn diverse Limburgse kranten aanwezig. Er zijn in de studiezaal ook microfiches van. Daarnaast kun je voor bijna alle historische Limburgse kranten terecht op Delpher. Centre Céramique in Maastricht heeft ook een krantencollectie.
Kan ik bij jullie boeken of tijdschriften lenen?
Ja, dat is (beperkt) mogelijk. In de studiezaal hebben we een handbibliotheek, waarvan de boeken niet worden uitgeleend. Daarin staan naslagwerken, encyclopedieën, woordenboeken, handboeken, tijdschriften en meer hulpmiddelen die u bij uw onderzoek van pas komen.
Daarnaast hebben wij in ons depot een grote verzameling boeken, die door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) wordt beheerd. Van alle boeken die het SHCL beheert kun je een groot deel lenen. Je kunt dit bibliotheekmateriaal aanvragen in de studiezaal, of alvast online zoeken en aanvragen via de online catalogus. Om publicaties online aan te vragen heb je een bibliotheekaccount nodig.
Hoe maak ik een bibliotheekaccount aan?
Je kunt een bibliotheekaccount niet zelf aanmaken, maar wel aanvragen. Dat kan door een email te sturen voorzien van uw naam, adres en e-mailadres naar